fredag 12 juni 2009

En smak av frihet

Den som en gång fått smaka på frihet, vill inte lämna den ifrån sig. Men den som varit inspärrad alltför länge, tänker inte ens på att det går att lämna sin bur, när dörren öppnas. Det är väl därför som det främst är de unga som upptäckt friheten på internet. De har märkt att de kan kommunicera på ett helt annat sätt än tidigare. De kan dagligen ha kontakt med hundratals vänner. De kan få idéer i mångfald. De kan själva obehindrat använda sin kreativitet. Ingen säger vad de får göra och inte göra.

Visst kan detta missbrukas. Självklart. Men ska vi förbjuda eller hindra allt som potentiellt kan missbrukas? Då blir det inte mycket som blir tillåtet.

Det har spekulerats i varför Piratpartiet fick sådan framgång i EU-valet. Och man har undrat över om detta är något tillfälligt, ungefär som när Ny Demokrati kom in i riksdagen - för att sedan försvinna lika snabbt igen. Men - som det står i artikeln "Underskatta inte piraternas kraft i valet 2010" i DN.se idag - "De som säger "se hur det gick för ny demokrati" borde istället säga, "titta hur det gick för miljöpartiet". Ingen kallar längre mp för ett enfrågeparti."

Jag är övertygad om att den som en gång upplevt hur det känns att kommunicera fritt, inte frivilligt kommer att lämna detta ifrån sig. Piratpartiet hade som en paroll under valet "Vi gillar internet". Det är kort och enkelt, men det ligger mycket mera i det än vad man kanske först inser. Och det är ingenting som "går över". Snarare är det något som växer allt mer i styrka i takt med att fler och fler upptäcker vad det innebär. Fri kommunikation. Det är vanebildande.

Personligen råkar jag tro på att det finns fler aspekter på det här med frihet och fri kommunikation. Jag har under fyrtio års tid ägnat mig åt att utforska meditation och andra tekniker för undanröja inre hinder för frihet. Jag har skrivit om detta tidigare här i min blogg.

Den stora utmaningen för Piratpartiet är nu emellertid att ge större bredd åt sitt budskap. Marcin de Kaminski kom in på det i går i sitt inlägg "Det gäller att utnyttja baspotentialen". PP har vuxit lavinartat i vår. På tre månader ökade antalet medlemmar från 12.000 till 50.000. Hur utnyttjar man den potentialen? Det behövs pengar. Varifrån ska de komma? Hur skapar trovärdighet för att PP är ett parti som platsar i Sveriges Riksdag?

Andreas Larsson är en av piratpartister som stod på PP:s valsedel (plats 14) inför EU-valet. Han höll i maj ett mycket insiktsfullt tal i Mora, som är värt att ta fasta på. Andreas ger exempel på hur PP:s inriktning påverkar sjukvården, skolpolitik, miljöpolitik. Nu menar jag inte att PP på mindre än ett och ett halvt år (dvs före riksdagsvalet 2010) ska ge detaljerade planer inom politikens alla områden. Men de kan fortsätta påvisa hur deras syn på personlig integritet och fri kommunikation har betydelse för allt i samhället. Jag tror det räcker. Det är också viktigt att faktiskt hålla alla dörrar öppna för diskussioner med andra partier. Detta är en viktig del av den fria kommunikationen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Loading...
Reggad på Commo.se