måndag 12 oktober 2009

Aja, baja, FRA!

Nu på onsdag ska man på nytt rösta i Sveriges Riksdag om den s.k. FRA-lagen. Mycket förenklat går den ut på att Försvarets Radioanstalt ska få rejält utökade befogenheter att samla in information. På deras hemsida står att de ska "kartlägga yttre militära hot och andra utländska förhållanden som kan påverka Sveriges säkerhet, till exempel internationell terrorism".

Det nya är att de nu också ska få avlyssna vanliga telefonsamtal och läsa vanlig epost som sänds via kabel. Visserligen heter det att de bara får göra det med meddelanden som passerar Sveriges gräns, men dels är det förstås många svenskar som fullt legitimt har utlandskontakter i denna globaliseringens tidsålder, dels passerar många inrikes samtal också gränsen för att "studsa" i någon server utomlands.

I juni förra året blev det något av folkstorm, när denna lag skulle klubbas igenom. Människor insåg ju att det här öppnade för massavlyssning och massövervakning av all privat kommunikation.

Så nu har man infört en rad "integritetshöjande" ändringar i det här lagpaketet. Det verkligt stora problemet verkar dock vara att majoriteten av ledamöterna i riksdagen inte har tillräcklig kunskap för att avgöra om dessa ändringar gör någon verklig skillnad. Bland annat har man infört att en särskild "domstol" ska garantera rättssäkerheten. Men vitsen med en domstol är att det är en oberoende, opartisk instans och att allmänheten har insyn. Inget av detta finns med denna s.k. domstol. Man kan faktiskt säga att denna domstol är en ren kuliss!

Vidare sägs det att FRA bara kommer att få avlyssna trafik i mycket begränsade s.k. "trafikstråk". Ingen vet vad "trafikstråk" är för något. Sedan har man talat om "signalbärare", och det visar sig då att dessa signalbärare har så stor kapacitet att FRA i praktiken kan avlyssna ALLT i alla fall. Så detta tal om trafikstråk och signalbärare anses av it-kunniga som rena rama dimridåerna. Det verkar med andra ord som att de som vill få igenom lagen medvetet duperar riksdagsledamöterna och spelar på deras okunnighet.

Kontentan är alltså att FRA fortfarande obehindrat kommer att KUNNA avlyssna vem som helst, när som helst - även samtal och mejl inom landet (OM de passerar landets gränser fram och tillbaka vilket de allt som oftast gör).

Visserligen får de inte göra detta hur som helst, men det finns dels
* ingen möjlighet att kontrollera om så sker, dels
* ingen som helst möjlighet att kontrollera att insamlad information inte kommer på avvägar, eller
* på annat sätt missbrukas för annat ändamål.

Det här går att likna vid att man skänker en femtonåring en bil som kan gå i 200 km/h samtidigt som man säger: "Du får bara köra i 30 km/h med den här - utom om det blir absolut nödvändigt att köra fortare. Vi kommer visserligen inte att ha några fartkontroller eller andra kontroller, men om du missbrukar detta, så Aja Baja, så får man inte göra!"

Vårt enda hopp är alltså om vi kan lita på att FRA sköter det här på ett bra sätt. Det finns ingen möjlighet att veta om de faktiskt gör det. Och eftersom de bevisligen tidigare har överträtt sina befogenheter (detta ska nu "regleras"), finns det all anledning att misstro dem även i fortsättningen.

Det enda raka är därför att helt avslå FRA-lagen. Det krävs att fyra borgerliga ledamöter aktivt röstar NEJ, och/eller att åtta avstår. Då kommer lagen inte att bli godtagen.

Jag har idag varit i kontakt med Camilla Lindberg (fp) via hennes blogg. Och hon säger att den enda vettiga kritiken mot FRA-lagen kommer från Piratpartiet. Låt oss hoppas att hon (även den här gången) tar fasta på den. Men det krävs minst tre ledamöter till ... Jag försöker kontakta så många jag kan - på mitt sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Avslutningsvis: allt det här handlar om att människor är rädda för varandra. Så den enda långsiktiga lösningen är att gå till roten med problemet!

2 kommentarer:

  1. Glöm inte att FRA har brutit, koncekvent och medvetet, mot grundlagen sedan 1976 och fortsätter med det i denna stund.

    Det är som att ge en grov yrkesförbrytare licens fortsätta och förvänta sig att denne ska följa några små regler, som ingen kommer kolla, om de efterföljs.

    SvaraRadera

 
Loading...
Reggad på Commo.se