måndag 26 oktober 2009

Vi behöver lita på varandra! Då händer bra saker ...

Jag läste just ett referat av en intressant undersökning om vad som sker i ett samhälle där medborgarna litar på varandra. Tidigare har beteendevetare tydligen ofta menat att bra saker händer. Sådana länder har bättre demokrati, bättre ekonomi, bättre hälsa och de lider inte så ofta av olika sociala sjukdomar, dvs missbruk av olika slag, misshandel, osv.

I den här undersökningen (som jag hittade via Badlands Hyena) konstaterar man emellertid att även om allt detta inte stämmer, så är det åtminstone så att: In countries where people generally trust one another, there are fewer worries about crime or corrupt political leaders.

När man la fram sina resultat hade man rangordnat världens länder efter hur mycket medborgarna ansåg att de i regel kunde lita på sina medmänniskor. Kina och Sverige toppade listan med 79 resp. 78 procent! Det här var år 2008 (vilket betyder att frågorna antagligen ställdes 2007 eller tidigare). Jag undrar hur resultatet skulle se ut i dag? Jag tror att rädslan har ökat och därmed har tilliten minskat.

Sedan dess har våra myndigheter infört IPRED-lagen, som ger privata mediaföretag polisiära befogenheter, som t.o.m. är större än vad polisen själva har, när det gäller att beivra brott mot upphovsrättslagarna – vilket idag uppenbarligen betraktas som något av det värsta man kan göra, värre än våldtäkt, barnpornografi och annat.

Vidare har man slutligen lyckats trumfa igenom den s.k. FRA-lagen, som möjliggör avlyssning av vem som helst i Sverige utan att någon brottsmisstanke finns. För att få majoritet i riksdagen, införde man vissa kosmetiska ”integritetshöjande” tillägg, som vid närmare granskning visar sig vara ett uppenbart spel för gallerierna. (Se tidigare inlägg från mig om detta). Det är bara ett under att så många riksdagsledamöter ivrigt försvarar det här. Vad är de rädda för?

Det finns också en del andra exempel på det här i Sverige och på annat håll. I EU brottas man fortfarande med det s.k. Telekom-paketet. I Frankrike har man infört sin HADOPI-lag, vilket kan sägas vara en betydligt allvarligare variant av vår IPRED-lag. Efter några varningar (och utan något föregående domstolsbeslut) ska fransmännen kunna stänga av misstänkta fildelare från internet. OBS: misstänkta, inte dömda. I dagens samhälle är avstängning från internet ungefär det värsta man kan göra mot någon. Det är som att sätta någon i isoleringscell, avstängda från alla kontaktmöjligheter med omvärlden. Vad är de rädda för?

Kan vi öka tilliten i samhället genom att förklara ”krig” mot övergrepp och brott mot vår personliga integritet? Jag tvivlar. Visst måste vi se vad som pågår. Och visst är det bra om vi hjälper andra att se hur det ser ut. Men risken finns också att ju mer vi skriker att ”detta är inte rättvist”, desto starkare blir de krafter som vill ha kontroll. De vill skydda alla de andra mot oss som skriker och varnar. Piratpartiet verkar var de enda som verkligen har insett vidden av det här. De andra politiska partierna börjar så smått inse att frågor som har med upphovsrätt och personlig integritet att göra är ”inne”. Därför pratar de ibland om detta – för att visa att Piratpartiet minsann inte har monopol på det. Vad är DE rädda för?

De är rädda för att tappa ”marknadsandelar”, dvs väljare. Och därför vill de låta som om de tar det här på allvar – samtidigt som de tar allting annat också på allvar. Alla partier utom Piratpartiet säger egentligen att de är experter på ALLT! Hur sannolikt är det?

Det jag vill komma fram till här är att vi måste börja lita på varandra mer. Och vi måste börja lita på oss själva och våga stå för det vi innerst inne känner är rätt. Och just därför behöver PP komma in i riksdagen. Just därför behöver jag komma in i riksdagen! :D Min främsta uppgift blir då att bygga upp tillitsfulla relationer med så många ledamöter som möjligt. Min uppgift är inte att få dem att stödja PP. I stället vill jag få dem att våga rösta efter sin övertygelse – men också att kräva begripliga underlag för det de ska rösta om. Då är i och för sig sannolikheten stor att de kommer att komma fram till samma slutsatser som Piratpartiet!

Om du också tror på att vi behöver bygga upp mer tillit och oräddhet i det här landet (och i världen), börja då med att gå till denna sida för att registrera dig som medlem i Piratpartiet. Det kan du göra även om du redan är medlem i något annat parti. Det kostar ingenting och du kan vara helt anonym. Men … då får du möjlighet att inom ca en månad delta i PP:s interna provval, där medlemmarna röstar på riksdagskandidater (bland dem som är anmälda som kandidater).

Jag ber dig: registrera dig, och när du får ett mejl som berättar om provvalet, sätt då upp mitt namn överst på din lista! Jag lovar att göra vad jag kan för att höja tillit, oräddhet och rättframhet i Sveriges Riksdag. Än så länge är det ändå där som besluten fattas! Registrera dig idag! Tack!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Loading...
Reggad på Commo.se