måndag 9 november 2009

Behövs jag i Sveriges Riksdag?

Du frågar dig kanske: ”Vem är den där Curt Jonsson egentligen?” Och jag har ju gått med på att ställa upp som tänkbar kandidat till riksdagen för Piratpartiet. Därför är det bara rimligt att jag berättar lite mer utförligt om min bakgrund och mina värderingar.

Jag upplever mig själv som klart ”annorlunda” än kanske de flesta andra riksdagskandidaterna. Men som Anna Troberg, 2e vice ordförande i Piratpartiet, skrev nyligen:
”Det här är ett lagarbete. Ingen kommer att sitta ensam i riksdagen. Vi behöver en bra och blandad grupp, med bred kompetens och olika erfarenheter. Kanske är det så att just du har exakt det som behövs.”

Vad är det som är så annorlunda med mig? Till att börja med är jag ”något” äldre än genomsnittet i det här partiet. Jag är född 1941 och har hunnit få erfarenhet av ganska många olika områden i livet. Bland annat arbetade jag med marknadsföring inom elektronikbranschen både i Sverige och internationellt på 1970-talet. Jag har också under cirka femton år varit egen företagare som konsult inom marknadsföring, ledarskap och organisationsutveckling. Dessemellan har jag undervisat i allt möjligt, bland annat företagsekonomi (på Stockholms Universitet), språk och meditation samt diverse andra metoder för personlig utveckling.

Just det där med personlig utveckling är något som alltid fascinerat mig. Jag har ju känt att människan har enorma, inre, outvecklade resurser. Och jag har lockats att utforska hur man kan få fram mer av dessa resurser. Ibland har det fått mig att personligen testa sådant som anses ”omöjligt” att genomföra. Och vid vissa tillfällen har detta dragit till sig mediaintresse. Jag har därför förekommit i TV och tidningar med anledning av att jag t.ex. intresserade mig för möjligheterna att leva utan mat och få in energi på annat sätt. Det var en intressant resa, som jag dokumenterat i boken ”Ljus från andra sidan” (Regnbågsförlaget 1999). Men jag vill betona att även om det där var en fantastisk upplevelse, är det inget som jag rekommenderar någon annan att ge sig in på. Det har onekligen sina risker!

På tal om böcker, har jag också varit verksam som författare. Det har hunnit bli femton olika böcker under årens lopp. (Jag har nästan tappat räkningen!) Många av dem handlar förstås om olika aspekter på småföretagande och marknadsföring. En bok hade titeln ”Konsten att skriva säljande brev”. Den kom ut 1986 och var då den första boken på svenska om säljbrev sedan 1953, enligt vad jag fick höra. I samband med det där utnämndes jag i pressen till ”Sveriges främste expert på säljbrevsteknik”. Det var förlagets idé från början, men ingen protesterade så det fick stå oemotsagt!

Det som känns allra viktigast för mig i livet är mänskliga relationer. Jag tror på människans inneboende godhet och att det går att få fram den, även om den ibland har gömt sig väl. ;-) Helt nyligen blev jag i Piratpartiet också utsedd att ingå i en liten ”krishanteringsgrupp” som i dagarna känner sig mogen att avsluta sitt uppdrag. Efter att ha pratat ingående med olika inblandade personer (och med varandra), tycker vi oss ha hittat en lösning som borde kunna accepteras av alla. Om det fungerar (och när det fungerar) tycker jag att det känns meningsfullt.

Även i riksdagen – utifall jag mot all förmodan skulle bli invald – vill jag arbeta på ett liknande sätt. Jag har ju – milt uttryckt – en viss spännvidd på mina erfarenheter i livet, och jag vill ägna mig åt att skapa en god kommunikation över partigränser och andra gränser. Det ser jag som betydligt mer intressant än att debattera i sakfrågor. Debatten tenderar ofta att utmynna i polarisering och låsta positioner, medan jag vill verka för motsatsen.

Kanske kommer du att tycka att jag är en alltför ”utflippad” typ med allt vad jag har i bagaget. Men de som lärt känna mig tycker ändå oftast att jag står med båda fötterna på jorden. Och det tycker jag förstås själv att jag gör också! ;-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Jag tänker definitivt rösta på dig, Curt.

  Du blir en suverän balans till alla ungdomar, med din livserfarenhet och genomtänkthet.

  SvaraRadera
 2. *pust* Jag halkade in här för att jag förväxlade det här inlägget med ditt "foliehattar är vi allihopa". Trodde att du hade cencurerat mitt inlägg med youtube-klippet från Anders och Måns och blev väldigt besviken. Ser nu med glädje att du inte bara inte censurerade utan även vände det och lyfte det till en mer aktiv del av din historia.

  Det är respekt ;)

  Bra jobbat...

  SvaraRadera

 
Loading...
Reggad på Commo.se