torsdag 3 december 2009

Strategi för vågmästarstrategi?

Piratpartiet har sagt att vi ska tillämpa en vågmästarstrategi om vi kommer in i riksdagen efter valet 2010. Det bygger på antagandet att fördelningen mellan de nuvarande blocken blir ungefär densamma som i dag. Om PP kommer in kan vi välja att antingen stödja den borgliga alliansen eller det socialistiska blocket. De som får vårt stöd har därmed möjlighet att bilda en minoritetsregering. Och PP ger sitt stöd till det block som förklarar sig berett att arbeta för PP:s kärnfrågor: personlig integritet, delad kultur och fri kunskap.

Men … det finns fler faktorer att ta hänsyn till. Och man kan spekulera i olika utfall. Strategisk planering handlar ju om att välja en strategi som ger ett acceptabelt utfall, även om omständigheterna varierar inom vissa ramar.

Just nu kan man tycka att det är osäkert om PP över huvud taget klarar 4%-spärren, men låt oss anta att vi gör det. Sverigedemokraterna verkar också ha stora möjligheter att komma in. Det valresultat som jag personligen tror mest på för närvarande är något i stil med:

Allianspartierna (AP) 45,5%
Socialistpartierna (SP) 45,5%
Piratpartiet (PP) 4,5%
Sverigedemokraterna (SD) 4,5%

Detta är även idealläget för PP. Den konstellation som lierar sig med PP får då 50%. Svagheten är att SD i vissa frågor kan välja att rösta med det andra blocket. Det här är med andra ord en oerhört instabil uppläggning. Om AP får exempelvis 47,5% och SP 43,5% har PP fortfarande valet mellan att stödja upp AP till 52% eller SP till 48%. Och även här kan förstås SD stjälpa hela ekvationen.

Det är bara inom de här ramarna som PP kan ha en vågmästarroll – som dessutom kan vara diskutabel. Min uppfattning är att de nuvarande riksdagspartierna vill göra allt de kan för att undvika ett beroende av (för att inte tala om samarbete med) SD. Det har redan förekommit trevande antydningar om att C eller FP skulle kunna ingå i en regering tillsammans med socialistpartierna. Det kan hända att man ändå är intresserade av att förhandla med PP, men det kan också bli så att man genom en utvidgad konstellation får egen majoritet. Och då kommer PP att ha mycket litet att säga till om.

Kan det rent av vara så att PP skulle vinna på att redan nu ta kontakt med båda blockledarna och inleda samtal om vår roll i det här? Jag tror det. Jag tror att de har intresse av att PP ska komma med - om inte annat så för balansens skull.


Curt Jonsson är en av de ca 230 som visat intresse för att kandidera till Sveriges Riksdag 2010 för Piratpartiet. På Piratpartiets valsedlar kommer sammanlagt 82 namn att finnas efter det interna val som sker i december 2009 – januari 2010. Om PP får minst 4% av rösterna vid riksdagsvalet den 19 september 2010, kommer minst 14-15 ledamöter in.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

  1. Lägg tråd i forumet för internkommunikation till styrelsen. Där brukar man förr eller senare få svar :)

    SvaraRadera

 
Loading...
Reggad på Commo.se