tisdag 2 mars 2010

Ett röd-blått alternativ?

Härom dagen var jag i Gävle och lyssnade på Rick Falkvinge och Anna Troberg, när de föreläste om entreprenörskap. När jag nämnde på Facebook att jag var där och lyssnade, undrade någon om det var ett melodifestivalsbidrag och någon annan om de sjöng. Fast … nej, det var snarare ord och inga visor! Men det var faktiskt både underhållande och seriöst, både roligt och tankeväckande. :-)

På vilket sätt kommer entreprenörskapet in i Piratpartiets politik? Jo, entreprenörer är nyskapare, människor som ser möjligheter med det nya – vare sig det handlar om ny teknik, nya trender eller nya förutsättningar av vilket slag det vara må. Entreprenörer måste nästan alltid slåss mot dem som vill bevara det gamla, dvs dem som blivit rika på det som funnits hittills. Och dessa personer och företag har därmed haft makt att sätta käppar i hjulen för utvecklingen.

Men … historiskt sett har entreprenörerna alltid vunnit i längden. Det måste ju bli så. Det var så när tryckpressen uppfanns. Och när bilen kom. Och kassettbandspelarna. Och videobandspelarna. För att ta några uppenbara exempel. De hotbilder som målades upp visade sig alltid vara överdrivna eller direkt osanna.

Entreprenörerna är de kreativa igångsättarna. Det ligger i deras natur att hitta nya vägar. Det där talar direkt till mitt hjärta. Kreativitet, livskraft, glädje och andlighet har för mig alltid varit olika aspekter av samma grundläggande fenomen. Det kommer ur vårt inre, och det går inte att stoppa!

Det är bara Piratpartiet av de existerande politiska partierna som har förstått det här och tagit det på allvar. Och det är därför som jag engagerat mig i Piratpartiet och nu är riksdagskandidat. Vi arbetar med tre kärnfrågor: integritet, kultur och kunskap. Personlig integritet, fri kultur och fri kunskap. Detta är något av hörnstenarna i det mänskliga samhället. Om vi hela tiden ska bevaka och övervaka varandra, begränsa varandra och sätta upp begränsningar för vem som får veta vad eller vem som får använda sig av viss kunskap, då kväver vi både varandra och hela samhället.

I Sveriges riksdag är det f n egentligen bara två partier som kan kosta på sig att ha politiska mål för hela spektret av samhällsfrågor: fördelningsfrågor, beskattning, arbetsmarknad, utbildning, sjukvård, segregation/integration, försvar, utrikespolitik, osv, osv. Resten är småpartier, som låtsas kunna erbjuda en heltäckande politik. OBS: De låtsas! För när det verkligen gäller, och de blir tillfrågade om att kanske ingå i koalition med något av de stora partierna, är de genast beredda att kompromissa bort nästan vad som helst, kanske 90 procent, av det de utlovat i valrörelsen. Problemet är bara att du inte vet vilka 90 procent de kommer att släppa.

Piratpartiet kompromissar inte om sina grundfrågor: integritet, kultur och kunskap. Men dessa frågor har betydelse inom snart sagt alla samhällsområden. Och de har definitivt betydelse för hur vi ens kan diskutera eller göra förändringar inom något område. Därför ska du rösta på Piratpartiet! Men … kanske du säger nu … ”om jag röstar på PP i valet, så kanske de stödjer socialdemokraterna därför att sossarna lovar att stödja PP i deras frågor. Och då får vi ju en vänsterregering! Jag vill att vi ska ett borgerligt styre!” Det kan förstås bli tvärtom också. Och det vet varken du eller vi före valet.

Med nästan alla andra partier köper du grisen i säcken. Du vet egentligen inte vad du får i slutänden. Med Piratpartiet vet du vad du får. Du får representanter i riksdagen som verkar för att du ska förbli en fri människa, som kan kommunicera fritt och ha tillgång till mänsklighetens samlade kultur och kunskap. Detta är de avgörande frågorna.

När det gäller andra politiska sakfrågor, har jag en fråga till dig. Handen på hjärtat: har du märkt några verkligt avgörande skillnader mellan borgerlig allians och den rödgröna oppositionen? Jag har det inte! Men de verkar rörande överens om att betrakta alla svenska medborgare som brottslingar. Du ska helt enkelt tiga och göra som överhögheten säger åt dig! Annars kan de ju alltid dra till med att ”du verkar lite torr i munnen … och dessutom är du ovanligt lugn … du ska nog följa med till polisstationen och bli drogtestad – om vi hinner det idag ...

Så ser det ut i Sverige i dag. Men … som jag brukar säga: Det finns HOPP! Det går att vända utvecklingen. Och det finns flera saker man kan göra. En av dessa är att rösta på Piratpartiet i höst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


1 kommentar:

  1. Tack Curt för dina intressanta synpunkter!

    SvaraRadera

 
Loading...
Reggad på Commo.se